JUST NU – PÅ FD: Vill göra om Svenska cupen – pekar ut ny startmånad

Formatet på svenska cupen ändrades inför säsongen 2013. Ett gruppspel för 32 kvalificerade lag infördes med spel i februari-mars. Något som blivit en jättesuccé, med unisona hyllningar från hela fotbollssverige.

Nu vill hjärnan bakom cupens nuvarande format få till en ny ändring. Stefan Lundin, sportdirektör på Sef, var den som kläckte idén om ett format med gruppspel i svenska cupen.

Han vill bygga ut cupen. Den nya idén: Ett kvalgruppspel för cupen i november. Formatet med gruppspel förlängde tävlingssäsongen i Sverige, och tanken är nu att den ska förlängas ytterligare.

– Sverige är det enda fotbollslandet av dignitet i Europa som inte tävlar i november. Vi slutar spela då, när alla andra fortsätter så går vi på semester. Vi tvingas till det, mycket för att schemat är späckat med en landslagssamling i november, och därför blir det svårt att sträcka ut allsvenskan, säger Lundin till FotbollDirekt.se.

– Men då är tanken att istället lägga cupen där. Man skulle ha ett regionalt gruppspel i november, precis som i augusti där 32 klubbar utanför Sef möter 32 Sef-klubbar. Det skulle då göras om till ett gruppspel. Kval till a- och b-slutspel sker helt enkelt i november istället för i augusti. Jag vill se ett regionalt kvalgruppspel i november, där 32 lag sedan kvalificerar sig för gruppspelet som vi har nu i februari-mars.

Det han pratar om är alltså kvalomgång 2, där de 32 Sef-klubbarna från allsvenskan och superettan möter 32 lag från lägre divisioner. Den spelas i slutet av augusti i en enda match där Sef-lagen har bortaplan. En kvalmatch där de största lagen vanligtvis tar sig vidare till gruppspel. Men det har varit några riktiga skrällar under de här åren, som när Landskrona BoIS slog ut Malmö FF 2016.

Ett kvalgruppspel med 64 lag skulle med det här förslaget spelas i november, efter allsvenskans slut. Därefter skulle det bli a- och b-gruppspel i februari-mars, med ettorna och tvåorna i varje grupp i a-slutspel.

– Som det har varit de senaste åren, när vissa av våra lag tävlar i november (Malmö i Champions League 2014 och 2015, och Östersund i Europa League 2017) och de andra har semester… det är inget bra upplägg. Då skulle cupen vara idealisk i november.

– Ingenting förändras vad gäller nuvarande upplägg i februari-mars, och sedan blir det slutspel precis som vanligt. Vi flyttar alltså bara fram kvalomgång 2 och gör det till ett gruppspel. Det blir mer rättvist med ett gruppspel istället för en enda match.

Årskalendern är i stort sett fulltecknad, men är det någonstans det finns utrymme kvar så är det i slutet av året. Stefan Lundin ser inga hinder för spel i november, eller ens december.

– Vi har inga problem att spela matcher i november som jag ser det. Nuförtiden har allt fler klubbar tillgång till konstgräsplaner. Jag ser inga problem med att spela då. Februari är en kallare månad än november och vi spelar i februari.

Lundin är samtidigt öppen med att det finns en hel del hinder för en sådan här förändring. Han understryker att han ser på det ur ett rent sportsligt perspektiv och vad som skulle utveckla klubbarna bäst sportsligt. Det finns andra faktorer som försvårar.

– Det är viktigt att det framkommer: Det här säger jag ur ett sportsligt perspektiv. Vi har stor respekt för de svårigheter som finns med kalenderns utformning, säkerhetsfrågor, arenatillgång och annat. Det är inte säkert att det är möjligt att genomföra.

– Men om vi kunde göra det så skulle det främja svensk fotbolls utveckling än mer. Då skulle vi ha en tävlingssäsong som är fullt jämförbar med Europa. Då tävlar vi lika frekvent som jämförbara ligor, nordeuropeiska ligor som den holländska till exempel.

Hur ser opinionen för det här ut bland Sef-klubbarna, tycker alla att det är bra?

– Om du istället ställde frågan till klubbarna såhär: Skulle du tycka det var bra ur ett
sportsligt perspektiv, att spela tävlingsmatcher i november? Då tror jag att alla skulle säga ja. Det är jag övertygad om. Att få tävlingsspel i november vore enormt bra för våra svenska spelare ur utvecklingshänseende.

– Men då pratar vi alltså bara om det sportsliga och utvecklingen för spelarna. Sedan tillkommer förstås frågorna om arenatillgänglighet, säkerhet, spelschema och annat.

Det är också en fråga som ytterst avgörs av en annan instans, nämligen förbundet.

– Man måste ha klart för sig att Sef inte äger frågan, bara för att vi har fått igenom det här formatet med gruppspel som vi har nu. Vissa verkar tro att vi bestämmer det här, eftersom det oftast är Sef-klubbarna som går till slutspel. Men Sef ska inte vara en tävlingsarrangör. Folk tror att ”ni tycker så, så då blir det så”. Men det är förbundets tävlingskommitté som måste ta ett avgörande beslut.

– Och förbundet ska ta hänsyn inte bara till Sef-klubbarna. Det här är inte en stängd cup bara för Sef-klubbarna, utan tävlingskommittén måste ta alla klubbar i beaktning. Bara en sådan faktor att många klubbar utanför Sef inte har elbelysning, inte har konstgräs… man måste ta hänsyn till många faktorer. Men det finns en poäng i att det ska vara lite motsträvigt för att alla ska få chansen. Cupen ska vara för alla.

Det har den senaste tiden dykt upp förslag på mindre förändringar av nuvarande format, såsom att de två bästa lagen i varje grupp går vidare till slutspel och att det då blir åttondelsfinaler istället för som nu slutspelsstart med kvartsfinaler för åtta gruppvinnare.

Med nuvarande format så kan en grupp vara avgjord inför tredje gruppspelsomgången och de avslutande matcherna blir betydelselösa. En annan problematik uppstod i helgen när IFK Göteborg och Öster slutade på samma poäng, exakt samma målskillnad (4-3) och kryss i sin inbördes match. Blåvitt fick kvartsfinalplatsen på att man är högre rankat än Öster.

En sådan mindre förändring kan möjligen vara på gång till nästa år, men de är inte på bordet just nu, säger Lundin.

– Det finns alltid diskussioner kring formatet på cupen. Det är väl olika från år till år. Men vi har ingen rörelse i klubbarna kring en sådan förändring. Med det sagt så förs det hela tiden diskussioner kring för- och nackdelar med nuvarande upplägg. Överlag är man ganska tillfreds med upplägget som sådant, men det kommer hela tiden idéer om att putsa till upplägget.

För detaljerad information, klicka här: fotbollskläder barn billigt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *