PÅ FD: U21-landslagsmannen kan byta klubb i sommar – öppen för allsvenskan

HELSINGBORG. Muamer Tankovic är på väg till U21-EM i Polen med svenska landslaget – men var spelar jättetalangen nästa säsong? Efter utebliven speltid i AZ Alkmaar kan han hamna i en ny klubb, och han utesluter inte allsvenskan:
– Varenda klubb är välkommen att ringa, absolut, säger Tankovic till FotbollDirekt.se.

Muamer Tankovic lämnade Norrköping som ungdomsproffs 2011, och en nu snart sju år lång utlandskarriär satte igång. Tankovic tog sig upp genom Fulhams akademi och hela vägen upp till a-laget, där han Premier League-debuterade som 18-åring, 2014.

Samma år bytte han klubb till AZ Alkmaar i Holland. Där har det endast blivit fem matcher från start i Eredivisie den gångna säsongen. Tankovic har kontrakt med AZ till sommaren 2019, men det är inte omöjligt att han går på lån till en annan klubb i sommar.

U21-landslagsmannen har aldrig spelat i allsvenskan, i och med att han lämnade Sverige för spel med Fulham så pass tidigt. Han redogör för hur han ser på fotbollen i Sverige kontra utomlands:
– Det går ett snäpp snabbare utomlands än vad det gör i Sverige. Tempot på spelet. I Sverige är det mer att man ska stanna kompakt, man ska inte kunna hitta några hål i lagen. Medan utomlands, det är lite mer huller om buller. Man springer där en man är, det blir man mot man, det blir mycket upp och ner utomlands, i alla fall i Holland. Medan jag tycker i Sverige är det mer att man står mer still, man rör sig från sida till sida, säger Tankovic till FotbollDirekt.se.

Hur tänker du kring att komma hem till allsvenskan?
– Grejen är att allsvenskan är inte den enda ligan i världen. Och i mitt CV också så har jag ändå spelat x antal matcher i AZ. Och så har jag spelat i England ett antal matcher. Så allsvenskan är inte enda stället jag kan gå till om man säger så. Det är inte det enda jag tänkt på, jag spelar i Holland, det finns klubbar i Holland också. Sedan finns det andra klubbar som har knackat lite grann, frågat hur det går och så.

– Så jag håller allting öppet. Jag säger inte att jag ”x:ar” allting, men jag har allting öppet absolut. Jag är på förslag.

Skulle det vara ett steg ner att gå till en allsvensk toppklubb på lån exempelvis?
– Jag ser på klubbens visioner. Jag vill spela för en klubb som har som mål att spela minst i Europa League. Som AZ, vi har spelat Europa League tre år i rad. Jag tycker Europa League är viktigt, spela internationella matcher. Men jag tycker inte direkt att allsvenskan är ett snäpp ner, utan det kan bara vara att jag inte tänkt på det helt enkelt.

Det har inte varit någon klubb som hört sig för?
– Nej det är det också. Det har inte heller varit någon klubb som sagt ”vi vill ha dig”. Det är lätt för mig att säga ”nej jag vill inte”, eller ”jag vill”. Men det har inte varit någon klubb heller som sagt ”kom till oss” liksom Jag har haft lite kontakt med Norrköping, för det har jag alltid haft. Men mer än det har jag inte…

För detaljerad information, klicka här: Fotbollskläder barn